Beton decorativ

Utilizarea betonului și a variantelor sale în lucrările de construcție nu este nouă. Una dintre aceste variante principale este betonul decorativ, care s-a impus de-a lungul timpului ca un adevărat aliat al zidăriei moderne.

Ce este betonul decorativ? Care sunt diferitele forme și cum se utilizează?

Aici este un răspuns la aceste întrebări diferite.

Definiția betonului decorativ

Betonul este un set de materiale naturale și chimice aranjate în funcție de o doză bine definită.

Scopul final este de a obține o masă foarte rezistentă. Poate fi folosit ca strat de acoperire sau de protecție în puncte strategice dintr-o construcție.

În general, betonul constă din următoarele elemente:

 • Pietriș;
 • Nisip;
 • Ciment;
 • Apă;

Atunci când funcțiile estetice (modele, desene sau picturi) sunt încorporate în betonul convențional, acesta devine un beton decorativ.

Acesta din urmă este cel care este mai frecvent utilizat în zidărie astăzi datorită multiplelor avantaje pe care le oferă.Beton amprentat

Tip: beton amprentat, Model: pavaj travertin

Avantajele betoanelor decorative

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, betonul decorativ nu este doar un element simplu folosit pentru a decora o clădire. Principalele sale avantaje sunt de 3 comenzi și anume:

 • Ușurința punerii în aplicare;
 • Sustenabilitate;
 • Un raport favorabil sustenabilitate/preț.

Designul betonului decorativ nu este de obicei mai complicat decât cel al betonului convențional. Compoziția sa nu este foarte departe de cea a betonului convențional, deoarece este un derivat al acestuia.

Singura diferență aici este prezența elementelor decorative, cum ar fi pictura și unele modele.

Un alt avantaj important al betonului decorativ este durabilitatea acestuia. Într-adevăr, este proiectat astfel încât să poată rezista mai eficient la vreme și uzura timpului decât betonul convențional.

Rigiditatea sa și stilul compact al suprafeței sale întăresc această funcție de durabilitate.

Având în vedere durabilitatea sa, sistemul de placare din beton decorativ are un avantaj economic foarte interesant.

Când comparăm prețul de cost al acestui beton cu timpul său de uzură, este mult mai avantajos în comparație cu betonul convențional.

În plus, rezistența unui beton decorativ este un câștig economic semnificativ, având în vedere costul său de întreținere relativ scăzut.

Are un avantaj foarte mare atunci când vine vorba de estetică. Datorită priceperii tehnologice în zidărie, acum este posibil să se integreze diverse personalizări în acoperiri decorative.

Acestea din urmă se referă la o gamă largă de modeleculori și texturi pentru a adăuga o notă de eleganță clădirilor.

unde poate fi aplicat betonul decorativ?

Betonul decorativ poate fi folosit pentru multe lucrări.

Concret, acesta poate fi aplicat pe suprafețe precum:

 • Parcări;
 • Marginile piscinei;
 • Pereți exteriori;
 • Balcoane;
 • Terase;
 • Drumuri;
 • Străzile;
 • Trotuare;

Utilizarea betonului decorativ pe fiecare dintre aceste suprafețe răspunde unei nevoi de rezistențărezistență și estetică. În acest scop, poate servi ca o acoperire superficială sau un strat protector.

Caracteristicile betoanelor decorative

Caracteristicile betoanelor decorative diferă de la o variantă la alta.

Cu toate acestea, este posibil să se efectueze o clasificare succintă a caracteristicilor specifice tuturor acestor tipuri de beton. Aceste caracteristici se referă în principal la:

 • Natura lor;
 • Stilul lor;
 • Durabilitatea lor.

În funcție de utilizările pentru care sunt destinate, unele betoane decorative pot fi moi, iar altele vor fi brute.

De asemenea, depinde în parte de natura blocurilor de construcție, care pot varia de la un beton la altul.

Betoanele decorative se disting aproape toate prin eleganța lor și aspectul deosebit de îngrijit. Ele fac astfel posibilă conferirea unei vitalități aparente diferitelor suprafețe.

Această atingere estetică este cea care le face speciale în comparație cu betonul convențional.

În cele din urmă, în ceea ce privește durabilitatea, trebuie subliniat faptul că betoanele decorative sunt foarte rezistente și durabile în timp. Durata de viață a unei lucrări din beton decorativ poate fi de aproximativ 10-20 de ani.

 

Diferitele tipuri de beton decorativ

După cum sa menționat mai devreme, există mai multe tipuri de betoane decorative. Acestea includ:

 • Beton amprentat;
 • Beton dezactivat;
 • Beton drenant
 • Beton măturat.

Componentele betonului nu variază prea mult. Cu toate acestea, ratele de încorporare a fiecărei componente variază de la un beton decorativ la altul.

Pentru aceasta, este recomandabil să apelați la o companie profesională de zidărie pentru proiectarea și instalarea betoanelor decorative.

Tehnicile de stabilire a betoanelor decorative sunt aproape similare cu cele ale betonului tradițional. Cu toate acestea, există unele mici diferențe.

Beton amprentat

Beton amprentat

Este un beton care dezvăluie pe suprafața sa diferite modele (amprente). Aceste amprente sunt obținute prin scufundarea șabloanelor în stratul încă umed.

Astfel, se pot lăsa modele bine definite și personalizate. Datorită betonului amprentat, este posibil să se obțină suprafețe comparabile cu lemnul, pavelele, pietrele sau o suprafață opusă.

Este un strat foarte util mai ales pentru împrejurimile piscinelor și teraselor.

Instalarea se efectuează în timpul instalării unei șape. În momentul acestei instalații, șabloanele sunt ușor scufundate în beton. Astfel, obținem (după uscare) amprentele caracteristice ale betonului imprimat.

Beton dezactivat

 

Este un beton normal la care se adaugă un produs care dezactivează pentru a dezvălui elementele constitutive, cum ar fi agregatele.

 

Dacă este necesar, este posibil să se varieze textura cimentului utilizat pentru a lega diferitele materiale împreună. Betonul dezactivat este foarte robust și are capacitatea de a rezista la intemperii.

 

Pentru aceasta, este foarte practic mai ales pentru contururile grădinilor și coborârile parcărilor.

 

Montarea betonului dezactivat este similară cu cea a betonului convențional. La sfârșitul procesului, când betonul este încă proaspăt, se aplică un produs de dezactivare și o mașină de spălat sub presiune.

 

Acest lucru face posibilă dezvăluirea agregatelor compoziției.

Beton drenant

Amenajare curte cu beton drenant

 

Particularitatea betonului drenant este porozitatea și funcția antiderapantă. Într-adevăr, este conceput pentru a lăsa orice corp lichid să se infiltreze în sol pentru a evita acumularea de bălți.

 

Această porozitate este posibilă datorită granulațiilor foarte discontinue ale compoziției sale. Utilizarea betonului de drenare este recomandată pe suprafețe cu un mic relief simetric.

 

Aceste suprafețe sunt cele ale contururilor copacilor, aleilor de grădină sau complexelor sportive.

 

Pentru așezare, betonul este dispersat pe suprafața de recepție, nivelat și apoi îngrijit cu o rolă de oțel de înaltă presiune. Acest ultim pas este foarte important pentru a preveni prăbușirea betonului pe termen lung.

 

 

Beton măturat

Beton maturat

 

Betonul măturat este o formă de beton care are urme de mătură pe suprafața sa. Aceste dungi subțiri paralele unul cu celălalt oferă multe avantaje (estetice, antiderapante).

 

Ca toate celelalte tipuri de acoperiri decorative, este posibil să se adauge culori variabile în funcție de rezultatul dorit.

 

Instalare: După nivelarea și deteriorarea betonului, o mătură a cărei dimensiune poate varia este trecută prin ea pentru a obține dungi regulate. Dacă este necesar, este posibil să se aplice un întăritor colorat pe suprafață în locuri. Astfel, textura betonului este variată.

 

 

Ce să ne amintim?

Betonul decorativ este un strat utilizat pe scară largă în domeniul pavajelor.

Rezistența și rezistența sa estetică justifică utilizarea sa în multe proiecte de construcție sau renovare. Aceasta face posibilă solidificarea construcțiilor, oferindu-le în același timp o notă de originalitate

𝐒𝐮𝐧𝐚 𝐚𝐜𝐮𝐦 𝟬𝟳𝟱𝟯-𝟲𝟴𝟴-𝟬𝟲𝟮